Vrancea, tezaur de cultură și tradiție

Sunday, April 13, 2014


Vrancea nu înseamna doar vie, vin și seisme, Vrancea înseamnă cultură, tradiâie, istorie.
Pornind de la unirea Țării Românești cu Moldova în 1859 și până în prezent, importanța atât geografică cât și administrativă a județului Vrancea este remarcabilă. Cunoscută de-a lungul secolelor ca fiind un punct de graniță, unde comerțul s-a dezvoltat rapid, Vrancea a beneficiat de o poziție benefică ce a propulsat-o către o dezoltare facilă.
Oamenii s-au format în spiritul dreptății, al patriotismului, fiind mereu cu un pas înainte, sub semnul culorii locale, păstrând tradiâii și
obiceiuri vii până în zilele noastre, și transmițându-le viitoarelor generații cu simț de răspundere.
Astăzi, culegem roadele unor exponenți ai satului românesc ce au
petrecut zile lungi de muncă la vie, dar care toamna, culegeau roadele
bogate și se-mbătau de fericire cu aromele de must și vin. Oameni fără
de care acum nu am putea fi mândri că suntem vrânceni, oameni cu simâ patriotic, precum Mos Ion Roată, fără de care nu am putea include Unirea în contextul vrâncean, oameni care au ajutat la clădirea unei conștiințe
istorice și culturale comune, oameni ce au păstrat cu grijă portul popular, tradiția încodeierii ouălelor de Paște sau a chipărușului, sunt doar câteva din multitudinea de exemple.
De asemenea, monumentele istorice de mare valoare, dintre acestea remarcabile fiind mănăstirile și bisericile din lemn cu vechime importantă, relevând caracterul religios al comunității locale, ce se păstrează și in zilele noastre, toate indicând importanța istorică a județului nostru.
Suntem astăzi mândri de identitatea noastră, datorită acestui tezaur infinit de care dispunem, pe care trebuie să învățăm să-l prețuim cum se cuvine.
Am reunit, așadar, într-un buchet simbolic, ca un omagiu adus
pământului natal, cele mai semnificative elemente ale acestui peisaj pentru a marca valorile și caracteristicile locale cele mai grandioase.

No comments:

Post a Comment

 

Blogger news

Blogroll

Most Reading