Vinuri vrancene

Wednesday, March 12, 2014

Cunoscută drept  “Ţara viei şi vinului”, Vrancea este judeţul cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă de vie, având un patrimoniu viticol de 27.639 ha, din care 85% în sectorul privat, reprezentând 11% din totalul terenului agricol al judeţului şi circa 10% din suprafaţa viticolă a României. Vrancea este lider naţional atât ca suprafaţă cât şi sub aspectul producţiei de struguri.

Privind de la nord la sudul judetului se pot vedea cele trei mari podgorii ale zonei recunoscuta atat pe plan intern cat si extern pentru calitatea vinurilor obtinute.
Podgoria Panciu - ocupa zona de nord a judetului Vrancea si dispune de trei mari centre viticole: Paunesti, Panciu si Tifesti,vinificarea facandu-se in cele peste 20 de centre de vinificatieamplasate in zona.
Podgoria beneficiaza de un climat umed si moderat, iar datorita reliefului, altitudinii si altor conditii pedoclimatice, in aceasta zona, se obtin vinuri deosebite, atat albe cat si rosii.
Un alt avantaj major pe care il ofera zona, este ca vinurile obtinute au o aciditatea ridicata care recomanda folosirea acestora si pentru obtinerea spumantelor.
Podgoria Odobesti - ocupa zona centrala a judetului si este alcatuita din marile centre Bolotesti, Jaristea si Odobesti, vinificarea facandu-se in peste 35 centre de vinificatie amplasate in aceasta zona.
Expozitia terenurilor viticole si altitudinea medie la care sunt expuse plantatiile ofera avantajul atingerii maturitatii depline a strugurilor.
Zona ne ofera posibilitatea obtinerii vinurilor albe si rosii de cel mai inalt nivel calitativ din soiurile cele mai reprezentative ale tarii.
Podgoria Cotesti - ocupa zona de sud a judetului si este alcatuita din marile centre viticole Vartescoiu, Carligele, Cotesti si Tamboiesti, vinificatia facandu-se in cele peste 40 centre de vinificatie amplasate in aceasta zona.
Podgoria beneficiaza de avantajul latitudinii, expozitiei sudice si a compozitiei solului.
Conditiile ecopedoclimatice favorizeaza cultura vitei de vie, in special pentru obtinerea vinurilor rosii.


În plan local, Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului Bachus, organizat anual în municipiul Focşani, în luna octombrie, este unul dintre evenimentele care promovează, pe lângă produsele vitivinicole specifice zonei şi valorile culturii locale, mergând de la tradiţii, obiceiuri, meşteşuguri până la gastronomie.
În cadrul acestui eveniment, Consiliul Judeţean Vrancea, împreună cu instituţiile culturale din judeţ, organizează Târgul meşterilor populari, seminarii cu participare internaţională, activităţi de degustare a produselor tradiţionale (Expoziţia de produse gastronomice tradiţionale din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est), manifestări cultural-artistice

No comments:

Post a Comment

 

Blogger news

Blogroll

Most Reading